Most Popular

PAYLAŞIMLAR

18 Temmuz 2015 Cumartesi

Dışarıdan gelen “sıcak para” ile dönen Türkiye ekonomisi

Elimizdeki bomba :               


 The National Business sitesinde çıkan “‘Kırılgan beşler’ arasında sermaye girişlerinde azalmaya karşı en savunmasız ülke Türkiye” başlıklı yazı ekonomimizin önündeki tehlikenin habercisi.

Fitch Ratings’den yeni bir araştırmaya göre, bu yıl ABD’de faiz oranlarında beklenen artış yüzünden sermaye girişlerinde bir düşüş, "Kırılgan beş" olarak adlandırılan gelişmekte olan piyasalar arasında en çok Türkiye’yi etkileyecek.
...
Fitch'in Cuma günü geç saatlerde yayımlanan raporuna göre Türkiye, dış ve kamu maliyesi ve bankacılık sektörü ile ilgili 11 potansiyel zayıf noktası ile grubun en kötü performans gösteren üyesi oldu.
...
Fitch’e göre, " ABD’nin ultra gevşek para politikasının yarattığı çok büyük ölçüde sermaye girişi algıları yanlış olabilir". "Biz gelişmekte olan piyasalarda sistemik bir kriz beklemiyoruz. Bununla birlikte, Federal Rezerv (ABD Merkez Bankası) tarafından yapılacak bir sıkıştırma makroekonomik ve dış finansman baskılarını daha da artıracak."
Federal Rezerv tarafından faizlerin düşürülmesi ve piyasaya sıcak para akıtılmasından dolayı en çok riskli duruma düşecek ekonomilere "Kırılgan Beş" adını, 2013 yılı sonlarında Morgan Stanley verdi.

Morgan Stanley, Hindistan ve Endonezya’nın, yükselen ABD faiz oranlarının ekonomilerinde istenmeyen etkilerini azaltmak için bu yıl yeterli reformları yaptıklarını söyledi.


Al-Monitor’da çıkan “Dolardaki yükselişe rağmen ihracat tıkandı” başlıklı yazıda, “Türkiye dış ticarette sıkıntılı bir döneme girdi. Dolardaki artışa rağmen ihracat 6 aydır geriliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, dolar bazında ihracat, Ocak-Haziran 2015 döneminde yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti” deniliyor.

Dışarıdan gelen “sıcak para” ile dönen Türkiye ekonomisi ve ana parayı ödemeden, borçlarının yalnız faizlerini taze borçlarla ödeyebilen devlet, altından kalkamayacağı bir darbe ile karşılaşacak.

Yunanistan’da olan bizde de olur mu sorusunu yeniden sormak gerekiyor.


Kaynak:thenational

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder